Monday, 18 January 2016

TRAVEL: BANDUNG (Ciater Hot Water Spring dan Saung Angklung Udjo)

lapangan terbang
 
 

Assalamualaikum,selamat malam.. Hari ni nak kongsi sikit tips melancong di Bandung... Are you ready?? Jom kita terbang ke bandung, indonesia.. bukan sirap bandung.. okaylah.. hambarrrr.. Entry untuk kali ni agak panjang jadi kita buat hari demi hari
waktu Indonesia satu jam lebih lambat dari Malaysia..
untuk currency boleh je download aplikasi yang berlambak sekarang.. tapi kalau anda nak pakai congak (kira dalam otak) .. bahagikan je harga rupiah dengan 3000.. dapatlah nilai duit Malaysia.. tapi kalau ikut cara ni tak tepatlah.. In case kalau nak cepat..

 
 
1. Ciater Hot Spring Water

Bayaran masuk: 30 ribu rupiah
Kalau anda tertinggal barang dalam kereta. Jangan risau. Boleh je keluar balik.. cuma anda perlu pergi kaunter masuk dan cakap anda nak keluar.. lepastu, mereka akan cop tangan anda.
Nanti bila nak masuk, tak perlu beratur. Cuma masuk je ikut pintu yang anda keluar tadi.

Tempat ni macam kolam air panas kat Malaysia juga.. Tapi, memang besar dan banyak kolam .. Ada tempat salin baju dan tandas.. tapi,kalau nak masuk kene bayarlah. tak termasuk bayaran masuk tadi.

Tips
Tangkap  gambar no.plat kenderaan terutama sekali kalau ikut pemandu pelancong..
Paling tidak pun ingatlah pewangi kereta ke stiker di cermin ke.. Kalau tak nanti jadi macam saya sesat tak jumpa kereta.. Kesian, dah macam budak kecik hilang mak dah gayanya.. Sebab semua kereta lebih kurang je..
 
cara orang sana jual ais krim..
 


2.Saung Angklung Udjo

Bayaran:110 ribu rupiah (dewasa) dan 70 ribu rupiah (kanak-kanak)
Percuma: sebatang ais krim/ sebotol air mineral (Open drink) dan rantai tali dengan angklung kecil..
dekat angklung tuu ada nombor masing-masing.. lepastu, anda semua perlu duduk ikut nombor masing-masing..

Kat situ ada persembahan dari yang kanak-kanak sampailah yang dewasa.. ada wooden puppet, angklung orchestra dan macam2 lagilah... serius memang best.. rasa sangat tradisional.. kalau yang biasa duduk bandar.. bolehlah rasa suasana kampung tuu.. Untuk maklumat lebih lanjut,klik sini. Yang paling best.. korang akan main sendiri angklung tuu beramai-ramai.. dan akan diketuai oleh anak keempat pemiliknya.. serius ganteng banget (handsome) ...lain nama angklung lain bunyinya... Korang akan rasa sangat seronok waktu ni.. macam orchestra.. bukan susah pun nak main satu angklung.. goyangkan je..

Tips:
Utamakan solat

kalau datang yang waktu persembahan pukul 3.30ptg (waktu indon).. solat asar dulu.. sebab nanti habis persembahan dalm pukul 5.40 ptg(waktu indon).. 5.40 ptg Indonesia keadaannya seperti 6.40 ptg Malaysia.. dah nak maghrib dah tuu..Jangan risau kat situ ada surau disediakan..

Bawa kamera/smartphone

Waktu persembahan nanti mesti korang nak ambil gambar dan video.. jadi, ingat pesanan ni ya.. jangan lupa "voice record" persembahan beramai-ramai.. boleh jadi ringtone phone..


Untuk memudahkan anda mengetahui tempat-tempat yang menarik pernah saya lawati..
sila cari perkataan"TRAVEL" di ruangan "I want to search for" di bahagian kiri blog ini..

terima kasih kerana membaca entry ini. Jangan lupa follow dan komen..
Assalamualaikum..

 


 

2 comments:

Aqilah Azmi said...

wah wah wahhhhh best nyaaaaaa TT_TT

Nur Khairiah said...

hihihi... best2.. nantii pergilah..