Wednesday, 23 December 2015

Seseri okay ke??

Asaalamualaikum..Yaa sekarang mesti yang dah dapat tawaran masuk ke SBP kan?? Jadi ada tak yg diterima masuk ke SESERI.. Kalau ada tahniahlah ya.. Ni super senior awak kat sini.. Hahaha bajettt...
 
Ada yg masih 50-50 ??
Takpelah fikir2 ya???
Seseri dari segi akademik.. Ya boleh dikatakan tip top..
Tapi sebenarnya yang akan bg korang tekanan di sini ialah budaya study yang masya allah.. Stress aku.. Dengan aktiviti yg macam2.. Kadang2 tuu.. Tak bukan kadang2 tapi selalunya korang akan rasa setiap hari adalah hari sekolah walaupun sabtu ahad..
 
Ok..
Setiap tahun seseri akan mengadakan SESERI I BOWLS.. Yang ini program kolaborasi pelajar seseri dengan pelajar Thailand.. Dan sesseri byk terlibat dengan program inovasi
Juga kolaborasi dgn sbp yg lain..
 
Setiap tahun ada physics outreach..
Dalam program ini setipa pelajar akan terlibat utk memberi tunjuk ajar kepada pelajar dari sekolah lain mengenai topik2 dalam silibus fizik ting.4 dan ting.5..
Di sini bkn shj kami mengajar tapi kadang2 diajar.. Yaa,nilah masanya kita berkongsi tips fhm dan ingat dgn mudah..
 
Lain2..
Kalau hangpa dapat seseri.. Pergilah interview untuk jadi ahli sidang redaksi okay?? Seriusly best.. Lepastu nak pesan nih nanti kalau dapat mana2 sekolah berasrama terutamanya seseri.. Joinlah banyak acar sekolah.. Antara tips untuk kurangkan homesinck..
 Bila dah masuk nanti ada 2 budaya yg aku harap kekallah sampai bila2..ada dua ucapan yg korang akan selalu dengar.. Sorry and thank you... Kalau terlanggar atau buat salah kat orang lain.. Sgt2 penting utk cakap sorry.. Bila dah erbiasa .. Walaupun terlanggar benda tak benyawa Korang masih cakap sorry.. Sbb dah terbiasa
 
Kalau unit uniform yg aktif..(yg ni tak jamin cuma berdasarkan pengalamn aku... Takut nanti tak aktif korang salahkan aku pula.. Sebab tahun dpn mmg ramai cigu pindah)
1.taekwondo (selalu grading dan akan ada competition setiap tahun)
2.Kadet polis
3.Pengakap 
 
Kalau dulu korang aktif sukan.. Nanti dtglah bila ada ‘announcement cari player netball,petanque dan lain2”
 Seseri selalu terlibat dengan acara larian antarabangsa mcm WOMEN’S DAY RUN,EARTH DAY RUN dan lain2 lagi.. Yang ini aku galakkan korang pergi.. Sijil2 tu berguna tau..peringkat antarabangsa.. 
 Dan lagi satu jgn lupa bawalah sudu dan garfu untuk mkn ya.. Nanti kat Dewan makan tak boleh mkn pakai tgn.. Tak payahlah bawa 1 set mcm kat hotel tuu.. Just bawa sudu dan garfu shj ya.. Jgn susah2kan diri anda..
 Nak pesan ni.. Masuk sekolah ni memang pakai byk duit.. Yuran PIBG je dah brp.. Baju2 lg.. Berjimatlah yaa..tapi kalau kita nak sesautu kenelah bekorban kan??
 
Kat sini MAGGI DIHARAMKAN !!!Tak boleh bawa fon , boleh bawa laptop ,broadband, kamera ..laptop boleh bawa lepas dapat kebenaran.. Kalau ada apa2 nak tanya bolehlah komen di bawah.. Saya sedia membantu..Dan lagi janagn risau kat sini tak ada buli2 suruh basuh baju, gosok baju bagai2..

SELAMAT DATANG ADIK2 TINGKATAN SATU.. Assalamualaikum..
 

Friday, 21 August 2015

Trayal

Assalamualaikum.. hai semua ? lama tak berbicara di sini yaa.. yelah nanti bila aku habis SPM aku masukkan entry byk2.. kat seseri ni tak sempatlah.. ok .. sbpian how your trial?? mesti ada yg kata senangkan.. mcm mkn kacang jelah soalan2 tuu bagai2.. ermm.. bila aku nak rasa mcm tuu agaknya???

but, most of us.. mestilah rasa susahkan.. ofcourse.. dgn soalan yg kbat gilaa.. masuk addmath dia suruh aku jd coach, mcm2 soalan yg semestinya menaikkan darah.. dgn math yg hampir semuanya kbat.. kertas periksa paling hots pernah aku buat.. huhhh ..berasap je.. apapun dah 2 minggu berlalu.. ada 2 subjek lg..

ermm subjek2 yg tough bio and chemistry.. wow.. habisah weekend aku.. mari kita mati bersama..hohoho.. ok ajaran sesat yaa.. oklah tak tau nak tulis apa dah.. kita jumpa lepas 31.11.15.. ok.. selamat berjuang.. all the best for sbpian and all form 5 student..sorry no pictures for this entry..

Saturday, 6 June 2015

DIY!!Anti stress ball..

Asslamualaikum dan hai semua.. okay siapa yang sekarang duduk menghadap laptop lepastu makan lepastu pergi tandas lepastu makan lagi lepastu tidur.. yaa..sungguh tak sihat aktiviti cuti sekolah kita... ataupun sesiapa yang dah penat menghadap buku bio, kimia, matematik tambahan, akaun dan sebagainya yg sudah sedia maklum semuanya sangat payah untuk dicerna maklumatnya.. jadi apa kata kita break sekejap.. yaa berehat bersama kitkat.. hahaha..ok lawak hambar sebab tak ada kit kat pun.. ok..stop mengarut kita pergi kepada tujuan aku buat entry ni..

aku nak ajak korang semua buat satu benda ni.. mungkin lah setengah orang tak suka.. weh..buang masa aku jelah.. tak de benda yang mencabar sikit ke.. bosan betul hidup kau.. ok apa2 jelah ya .. siapa nak buat dipersilakan.. siapa nak tgk je boleh.. tapi siapa yang duk menyampah tgk .. shuh2.. dipersilakan..terus belok kanan tekan butang pangkah untuk blog ni yaa..

ok2.. sorry.. aku nak tunjuk macam mana nak buat ....



yaa..dah tau ke?? alah bende comel2 yang korang suka picit2.. genggam sekuat hati.. it's called anti stress ball.. you know about it???

bahan2 yang korang perlukan...ececeh macam nak masak yaa kita..

1.belon yang tak ada corak
2.tepung
3. tenaga

ook apa yang dimaksudkan dengan tenaga.. yelah kalau korang tak de tenaga macam mana nak buat..ehehe.. bende ni korang tak perlu dah beli kat luar.. buat sendiri je.. jimat weh.. tepung tuu cuba korang cek dalam almari dapur takkan tak de.. bukan guna byk pun.. belon.. berapa sen je.. jimatkan?? jadi di zaman serba guna duit ni kene pandai2 lah berjimat untuk masa depan korang jugak.. kan?? so dah cakap banyak macam mana nak buat


1.masukkan mulut belon tuu ke mulut filter funnel..
filter funnel tuu kalau tak tau gambar sebelah kiri korang tuu yaaa namanya filter funnel..mulut dia yang kecik tuu tau..
kalau tak de bende ni ,jgn beli pulak kat kedai.. membazir itu amalan syaitan ya anak2.. potong botol mineral kepada separuh ambil bahagian atas dia.. ok dah jadi..bijak tak??

2. masukkan tepung dalam filter funnel tuu..

3.isi sampai penuh dan ikat ketat2..

4. sedia untuk digengam sekuat hati..


jadi lepasni kalau korang marah genggam benda tuu kuat.. jgn risau tak meletup punya.. kalau nak best lagi buat banyak 2 lepastuu baling kat dinding.. tapi kene guna belon tebal sikit.. nanti pecah korang jugak kene bersihkan.. bukan kurangkan marah tambah marah tambah stress... grrr..ok nak tunjuk aku punya yang tak berapa comel.. DIY!! how to make anti stress ball ni video yang aku tgk.. so sapa nak lebih faham boleh lah tekan ..

comel tak saya?? kalau tak comel pun saya tak kisah hidup
 bkn untuk senangkan hati orang lain..
hidup untuk cari bekalan akhirat..


oklah.. sekian sahaja dari saya.. moga kita ketemu lagi.. ok kalau buat jgnlah segan silu tunjuk kat aku di ruang komen yaa.. kalau sapa yang nak bg kat aku pun boleh .. i like it.... anak2 buat lah lagi kreatif ok...
assalamualaikum..jgn lupa ulangkaji.. ok cakap org..

Tuesday, 2 June 2015

Hari Guru SESERI 2015

Assalamualaikum semua.. hehehe.. selamat petang harini nak cerita pasal hari guru sekolah aku tahun ni.. yaa,mungkin yang terakhir.. yalah"mungkin" ..sebabnya manalah tau kut-kut ni masa depan nanti hangpa semua nampak aku mengajar kata mana2.. manalah tau kan ..manusia tak mampu meramal masa depan..

ok.. stop mengarut ya semuaa.. ok yang penting sekali mestilah tema kan.. hihihi.. cuba teka tema seseri kali ni apa?? tekalah.. pemalas betul hangpa semua na.. hahaha..ok2 jgn marah.. tema tahun ni RETRO..yupp!! macam2 ada waktu ni... ada aktiviti kupas epal.. kulit epal yang paling panjang adalah juara..ada yang potong hati2.. ada yang potong setakat biarlah asalkan epalni berjaya dikupas semuanya.. ngeh3..

lepastu.. ada permainan congkak untuk guru2.. dan yang lain dr lain ada balut mumia..hahaha..guna tisu tandas..hahaha.. cuba bygkan.. yg itu kisah mainan luar dewan.. belum cerita lagi bahagian dalam dewan... utk gimik kitaorang tahun ni ...kitaorang guna gimik kek jatuh.. hohoho

rugilah aku tak berdiri atas pentas tak boleh ambil gambar kitaorang dengan pk koko waktu tuu.. nampak tak diaorg sgt penyayang.. siap berdiri lagi.. dah lah tuu.. sebenarnya gimik tuu hampir semua pelajar seseri tau.. seorang kawan aku bawa kotak kek kecil je.. tapi dalam tuu aku tak tau diorang buat macam mana tapi nampak macam keklah.. tambah 'effect' lagi diorang letak icing cream.. jadi..kawan aku tuu akan jalan turun dari tangga tengah.. tiba2..dia terJATUH.. berapa kali tuu berlatih kasi nampak 'real'..but it's not the ending..

lepastu juruacara pun cakap ia hanya gimik..bla2..itu ialah kek sebenar.. dua org kwn aku yg lain bwk kotak kek besar gila atas meja kek.. kira diorang bawak meja tu sekali..tiba2.. kek tuu pun jatuh ..kalautadi ada yg muka selamba ... yg ni pelajar seseri pun cuak sama.. eek.. yaa.. sebenarnya itu hanyalah kotak sahaja.. tertipu dua kali.. sabolah yaa cikgu2 dgn kami semua.. lepastu barulah masuk kek sebenar..

yaa..akhirnya yang ni betul2 punya.. ok2..relaks jgn marah nanti cepat tua..kek itu PIBG SESERI yang sponsor.. jap sebenarnya sebelum gimik tuu ada persembahan dikir barat.. cabutan bertuah..pertandingan teka lagu .. aku lagu kerepek moni..kesian cikgu berkali-kali humming ..kelekar sangat.. comel sangat cikgu 2 ni..aku tak ingat sangat sebab tak sabar2 nak cerita pasal gimik tuu.. hihihi.. lepastuu ada persembahan sketsa mungkin..pertandingan teka iklan..hehehe.. sebenarnya aku tak ingat apa nama mainan2 tuu.. jadi aku reka je nama2 dia..

alhamdulillah .. respon hari guru para cikgu yang kami sayangi sangat positif.. syukurlah kerja keras kami pelajar2 seseri membuahkan hasil apabila melihat senyuman kegembiraan yang diukir para guru..so.. the conclusion is..appreciate your teachers and love them as much you love your parents.. jadi ada tak cikgu yg murah hati nak tambah markah midterm saya?? hehehe just kidding..

ni bwh2 gambar2 sepanjang hari tuu.. lagi satu kelas kitaorang buat hiasan pentas.. ajk hiasan pentas cakap tahniah kat kitaorang sebab hiasan pentas dapat pujian.. nak tau macam mana hiasannya?? scroll bawahlah ya.. hahaha.. tahniah juga kat dia mampu bersabar dengan kitaorg yang macam2 ni..

Pn norsham..

Cikgu hafiz dengan rambut birunya..                                                                                                                                          Cikgu hafiz memumiakan Mr.Wong..
 Miss Khor jadi mumia..


Miss Eisma dengan kek coklatnya..Yummy!! nak sikit..

pertandingan kupas epal ustazah siti fatimah..

 menyanyi sambil bercerita cikgu hadip dan cikgu amin..

ros merah dari kami..



that's all from me..Dah tak larat nak upload gambar.. maaflah kalau ada tersilap di mana2.. ada yang tak diletakkan gambarnya.. atau jalan penceritaan yang entah apa2.. ok selamat malam semua.. SELAMAT HARI GURU DAN HARI PEKERJA..
terima kasih.. kami pelajar seseri SAYANGGGG awak semua.. 
doakan kami berjaya dunia dan akhirat..




Thursday, 19 March 2015

Welcome junior..

Assalamualaikum.. hai viewers..hehehe.. harini nak cerita pasal junior/adik baru.. yaa..aku thn ni first time dapat junior ..yelah seseri ni dua tahun je.. tingkatan 4 dan 5 je.. walaupun sekolah lama ada junior juga.. tapi sebenarnya tak  rasa apa2 pun.. lain dengan sekolah asrama.. sebab kita kene hdup dengan mereka dalam satu bumbung 24 jam..

hari diorang masuk mmg tak mng tangan.. yelah org baru kan.. sekarang sdg biasakan diri hidup dengan diorang.. sabar dan tabah perlu ada dalam diri.. kalau tak semua melayang.. kene terima kenyataan diorang baru lagi.. tak tau apa2.. bkn sengaja pun diaorg langgar peraturan atau apa2.. tak tau kan?? takpelah.. faham kitaorg pun macam tuu juga..

homesick.. jgn citerlah.. siapa je yg tak homesick n culture shock bila msk tempat baru.. senior pun homesick lg.. kadang2.. tipulah kalau nak tanya mana2 bdk asrama yg tak pernah nangis rindu rumah.. lg2 seseri..semua benda tuu biasa.. tak ada yg luar biasa pun.. manusia ada perasaan.. yang penting kita kawal perasaan dengan akal yang diberikan sebaik2nya..

oklah.. kepada mana2 junior yg terbaca post harini.. akak nak cakap kuatkan semangat.. belajar elok2.. dengar cakap senior okay?? jgn bg diorang marah.. anggap diorang kakak korang sendiri..
walaupun kadang2 diorang nampak psycho termasuk akak.. tapi sabarlah yaa.. tuu semuaaa dugaan utk korang supaya jd kuat sblm msk universiti..oklah ..assalamualaikum..

Thursday, 19 February 2015

Fruitcake special, form 4

Assalamualaikum... siapa yang sedang buat presentation??? today,  I want to share with you my group's presentaion about fruitcake speacial literacture form 4.. chapter tak ingat.. tapi bab yang Anna pergi makan dengan david(boss)..
moga bermanfaat..